- Štítky blogu
- káva
- CAFFÈ VERO
- espresso
- Flat white
Potrebujete poradiť?
Káva vs. čaj
Ľudia z celého sveta sa rozdelili na 2 skupiny: milovníci čaju a kávičkári. USA preferuje byt kávovou náciou a, napríklad, Spojené kráľovstvo a mnohé časti Ázie sú pevne zakorenené v čajovej kultúre. Európa je závislá aj od aromatickej kávy aj od chutných čajov.
To znamená, že mnohí ľudia si užívajú oba nápoje. Teda môžeme ich porovnať aby vedieť čo je to najlepšie pre každého jedného spotrebiteľa.
Čo potrebuješ vedieť:
Káva a čaj neobsahujú prakticky žiadne kalórie, keď sú zmiešané s vodou. Pre mnohých ľudí je „čista“ chuť kávy príliš horká alebo nedokončená, takže musia pridať cukor a/alebo smotanu. Ale skutočný čajový list alebo kávové zrno je prakticky bez kalórií. Bez tuku, sodíka a sacharidov – čo môže byt na tom zle? Podľa náš všetko je ideálne.
Oba nápoje majú kofeín. Káva má asi dvakrát toľko ako čaj na porovnateľnú šálku horúceho nápoja. Kofeín v primeranom množstve počas dňa (3 šálky kávy alebo šesť šálok čaju) sa považuje za zdravý pre väčšinu ľudí, pretože pomáha urýchliť metabolizmus. Viac o výhode kofeínu čoskoro vám povieme na našom instagrame instagram.com/passionis.sk
Existuje rozdiel medzi kofeínom v čaji a kofeínom v káve?
Kofeín v čaji sa nazýva teín. Chemický rozbor ukázal, že zloženie kofeínu a teínu je identické. Tak v čom je rozdiel? V účinkoch! Kofeín v čaji (teín) a kofeín v káve sa viažu na odlišné molekuly, takže psychoaktívne látky sa uvoľňujú rozdielne. Kofeín v káve sa viaže na kyselinu chlorogenovú, a pri kontakte so žalúdočnými kyselinami sa uvoľňuje a rýchlo začína pôsobiť. Teín v čaj sa viaže na polyfenoly – triesloviny, ktoré kofeín, teda teín, uvoľňujú až v črevách. A to postupne a pomalšie. Vraj, keď človek pije čaj, je spravidla oveľa pokojnejší ako pri káve. Káva má totiž účinky aj na srdce a dokáže krátkodobo zvýšiť krvný tlak.
Káva obsahuje až 70% antioxidantov, čím chráni kardiovaskulárny systém a napomáha k zníženiu rizika rakoviny.
Kofeín sa viaže na adenozín, ktorý mozog vytvára v čase únavy. Preto dokáže oddialiť nástup spánku. Kofeín sťahuje cievy mozgu, čo má za následok zvýšenú mozgovú činnosť, ktorá aktivuje nadobličky. Tie začnú produkovať adrenalín, ktorý zrýchli činnosť srdca a uvedie organizmus do pohotovostného stavu. Zvýši sa krvný tlak, zrýchľuje sa odbúravanie cukru a celková aktivita organizmu.
Káva má niektoré vitamíny B, draslík a ďalšie minerály.
Čaj má vysoký obsah mangánu, folátov a draslíka. Obaja pridajú trochu dennej zmesi živín. Čaj má preto pozitívny vplyv na mozog a centrálny nervový systém. V krátkosti sa dá povedať, že šálka čaju vypitá v pravý čas v skutočnosti zlepšuje koncentráciu a duševnú výkonnosť.
Pri pití kávy musíme dbať aj na doplnenie tekutín. Káva je známa svojimi dehydratačným účinkami. Telu zoberie množstvo vody a je nutné ju doplniť. Preto si ku káve vždy pripravte aj pohár vody a obzvlášť ráno si k nej aj niečo zahryznite. Káva totiž podporuje tvorbu žalúdočných štiav, čo môže nalačno spôsobiť nepríjemné bolesti žalúdka.
Čaj problémy s nedostatkom vody v tele nespôsobí. Ba naopak, vodu organizmu doplní. Naše zdravie zoceľuje aj v iných oblastiach. Čierny aj zelený čaj obsahujú prospešné antioxidanty, ktoré pomáhajú napríklad v prevencii ochorení srdca, mŕtvice a dokonca pomáhajú predchádzať rakovine pľúc, žalúdka či prsníka. Pozitívny efekt neprinášajú len sypané čaje, ale aj tie porciované vo vrecúškach.
Ani káva nezostáva so zázračnými účinkami pozadu. Preukázateľne znižuje riziko Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby a rovnako ako čaj, vie telo preventívne chrániť pred mŕtvicou. Dokáže tiež mierne znížiť hladinu cholesterolu v krvi a znižuje riziko rakoviny maternice.
Pokiaľ sa budeme držať základnej normy, nie je potrebné vyberať strany. Oba tieto horúce nápoje sú počas dňa neškodné v zdravých množstvách a svojim fanúšikom môžu dokonca poskytnúť niekoľko výživových výhod.