- Štítky blogu
- káva
- CAFFÈ VERO
- espresso
- Flat white
Potrebujete poradiť?
FLAT WHITE
Flat white oslovuje všetkých , ktorí majú radi cappuccino, ale myslia si, že je tam príliš veľa mlieka a málo kávy.
Prvýkrát sa Flat white začal pripravovať v Austrálii a u susedov na Novom Zélande v 80. rokoch minulého storočia, ale pomaly sa stáva aj obľúbeným nápojom po celom svete. Ponúkne vám totiž skvelý pomer mlieka a kávy. Nie je také mliečne ako latte alebo cappuccino, a ani také silné ako samotné espresso. Výsledkom je silná a bohatá chuť kávy v kombinácii s príjemnou krémovo-mliečnu zložkou. A ako čerešnička na torte vás poteší aj latte art, obrázok „namaľovaný“ baristom na povrchu mliečnej peny.
Tento nápoj bol vynájdený novozélandským baristom ako výsledok experimentov na vyváženie chuti kávy a mlieka. Barista odstránil veľké množstvo peny v nápoji, znížil podiel mlieka (110 ml) a zvýšil porciu (z jednej dávky espressa na dvojité ristretto), ale skrátil čas extrakcie z 23-27 sekúnd na 15-19 sekúnd. Výstupom však bolo rovnaké množstvo kávy v nápoji (30 ml). Výsledkom tohto experimentu je, že nápoj si zachoval svoju mliečnu chuť a tiež umožnil živo vyjadriť chuť kávy (na rozdiel od latte, kde je chuť kávy tlmená a chuť mlieka sa dostáva do popredia).
V 90-tych rokoch minulého storočia boli všetky krajiny Nového Zélandu a Austrálie pokryté týmto novoobjaveným kávovým nápojom. Neskôr „Flat White“ dobyl Britániu a potom zvyšok krajiny.
Ako si flat white pripraviť doma?
Budeme potrebovať:
● kvalitnú zrnkovú kávu (na jedno flat white približne 14 gramov)
Takú nájdete aj u nás https://passionis.sk/kava/
● mlynček, ktorým si kávu pomelieme na požadovanú hrubosť vhodnú pre prípravu espressa
● alebo rovno mletá káva, ktorú tak isto nájdete na našom webe https://passionis.sk/kava/
● kvalitný kávovar (najlepšie pákový alebo profesionálny, ktorý má trysku na šľahanie mlieka)
https://passionis.sk/kavovary/
● špeciálna kanvičku na mlieko z nerezu
● plnotučné kvalitné mlieko (vopred vychladené, zhruba okolo 120 ml) najlepšie 3,5%
● vopred nahriaty hrnček na cappuccino alebo pohárik s objemom 160 až 180 ml
Ako na to:
1. Tesne pred prípravou si pomeľte kávu na espresso. Zvoľte jemné mletie, káva by potom mala mať podobnú konzistenciu ako polohrubá múka. Množstvo zvoľte podľa toho, koľko šálok budete pripravovať - na jedno flat white použijete približne 14 gramov kávy.
2. Do čistej páky nasypte pomletú kávu. Dbajte na to, aby ste do páky nenasypali príliš málo alebo veľa kávy, aby ste espresso neprepálili alebo nebolo bez chuti.
3. Kávu v páke vyrovnajte a urovnajte tamperom tak, aby bola rovnomerne rozprestretá a jej povrch hladký. Mala by v páke pevne držať, aj keď ju nakloníte. Zotrite okraje páky, aby na nich nezostali nejaké nečistoty.
4. Ešte než páku do kávovaru nasadíte, pustite vodu naprázdno, aby ste sa zbavili toho, čo v ňom zostalo pri minulej príprave kávy.
5. Nasaďte páku a spustite kávovar. Na nič nečakajte, nielenže by káva mohla prísť o arómu, ale tiež by ste ju mohli prepáliť. Potrebujete dvojitú dávku espressa, teda 60 ml.
6. Po niekoľkých sekundách začne káva vytekať do šálky.
7. Druhou dôležitou zložkou flat white je správne našľahané mlieko. Šľahá sa v špeciálnej nerezovej kanvičke, ktorú z polovice naplníte plnotučným mliekom, najlepšie vychladeným.
8. Trysku najskôr pustite naprázdno, aby ste ju tak isto zbavili nečistôt, a potom ju ponorte asi centimeter pod hladinu mlieka a kanvičku trochu nakloňte. Pustite paru a mlieko sa vám začne šľahať a nadobúdať na objeme. Kanvičku postupne posúvajte hore, avšak tryska by nemala byť ponorená hlboko.
9. Keď vás kanvička začne už trochu páliť v rukách, vypnite paru, buchnite ľahko s kanvičkou o stôl, nech zmiznú nežiaduce bubliny, a niekoľkokrát s ňou zakrúžte. Pena tak získa hladkú krémovú konzistenciu.
10. Mliečnu penu nalejte z kanvičky priamo do šálky s espressom. Kto vie, možno sa vám podarí aj latte art.
11. Hotovo! Teraz stačí rýchlo vypiť!